Department of English

Faculty of Arts, Chulalongkorn University


2202124  Introduction to Translation

 

Informative Text (English-Thai) Discussion

The translations given on this page are neither comprehensive nor definitive.  They are here to give you an idea of the range of possibilities and to spark discussion.  Suggestions and comments are welcome.

 


จง แปลสารคดีต่อไปนี้เป็นภาษาไทย

 

March 5, 2015 is the 105th birthday of Taiwanese-Japanese inventor Momofuku Ando, whose instant noodle was an innovation that revolutionized the food world.

Ando’s company, Nissin, introduced this modern ramen in 1958.  To abolish long lines of hungry customers at a limited number of postwar noodle shops, Ando had developed the method of frying cooked noodles to dry them, making them last longer and ready to eat in minutes by simply adding water. Initially, each packet sold for 35 yen and was considered a luxury item, as traditional fresh udon and soba were usually five yen.  Now, however, it is a quick, easy, tasty and cheap product that appeals to students worldwide.

According to a poll in 2000, “the Japanese believe that their best invention of the twentieth century was instant noodles.” In 2013, the world consumes over 100 billion packages of the “magic ramen,” with China leading at 46 billion and South Korea for the greatest amount per person. While instant noodles are often criticized as unhealthy or junk food  high in carbohydrates and fat, but low in protein, fiber, vitamins and minerals, Ando himself, whose daily diet included his instant noodle, lived 96 long, productive and healthy years
 

 

Translation 1

วันที่ 5 มีนาคม 2558 เป็นวันครบรอบ วันเกิดที่ 105 ของนายโมโมฟุกุ อันโดะนักคิดค้นชาว ไต้หวัน-ญี่ปุ่นผู้ทำบะหมี่กึ่งสำเร็จรูปขึ้นมา และปฏิวัติวงการอาหารโลก

นิสชินบริษัทนายอันโดะนำบะหมี่แบบใหม่ตีตลาด เมื่อปี 2501  นายอันโดะไม่ต้องการให้มีลูกค้าหิวโซต่อแถวยาวซื้อก๋วยเตี๋ยวหน้าร้านยุคหลังสงคราม ไม่กี่ร้านอีกต่อไป จึงคิดค้นวิธีนำบะหมี่สุกแล้วไปทอด จะได้แห้ง เก็บได้นานขึ้น และเพียงเติมน้ำก็รับประทานได้ในไม่กี่ นาที  ตอนแรกบะหมี่ซองหนึ่งขาย 35 เยน เรียกได้ว่าเป็นสินค้าฟุ่มเฟือย เนื่องจากเส้นอุด้งหรือโซบะสดแบบดั้งเดิมนั้นขายเพียง 5 เยน  ทว่าในปัจจุบันบะหมี่กึ่งสำเร็จรูปเป็นของสะดวก รวดเร็ว อร่อย และราคาถูก และถูกใจนักเรียนนักศึกษาทั่ว โลก

ผลสำรวจความคิดเห็นในปี 2543 พบว่า "ชาวญี่ปุ่นคิดว่าน วัตกรรมญี่ปุ่นดีที่สุดในคริสต์ศตวรรษที่ 20 คือบะหมี่กึ่ง สำเร็จรูป"  ในปี 2556 ทั้งโลกบริโภค "บะหมี่วิเศษ" นี้รวมทั้งสิ้นกว่า 1 แสนล้านห่อ  ประเทศจีนสูงสุดจำนวน 46,000 ล้านห่อ และประเทศเกาหลีใต้บริโภคปริมาณสูงสุดต่อ หัวประชากร  บะหมี่กึ่งสำเร็จรูปแม้จะวิจารณ์กันว่าไม่ ดีต่อสุขภาพ เป็นอาหารขยะ มีแป้งและไขมันสูง แต่โปรตีน วิตามิน เกลือแร่และใยอาหารต่ำ แต่ตัวนายอันโดะเองก็รับประทาน บะหมี่ที่ตนคิดค้นทุกวัน และก็มีชีวิตยืนยาว มีผลงานมากมายและแข็งแรงตลอดอายุ 96 ปี

 


 

Translation 2

วันที่ 5 มีนาคม 2558 เป็นวันครบรอบ วันเกิดที่ 105 ของนายโมโมฟุกุ อันโดะนักคิดค้นชาว ไต้หวัน-ญี่ปุ่นผู้ทำบะหมี่กึ่งสำเร็จรูปขึ้นมา และปฏิวัติวงการอาหารโลก

นิสชินบริษัทนายอันโดะเริ่มตีตลาดบะหมี่ แบบใหม่ เมื่อปี 2501  นายอันโดะไม่ต้องการให้มีลูกค้าหิวโซต่อแถวยาวซื้อก๋วยเตี๋ยวหน้าร้านยุคหลังสงคราม ไม่กี่ร้าน จึงคิดค้นวิธีนำบะหมี่สุกแล้วไปทอด จะได้แห้ง เก็บได้นานขึ้น และเพียงเติมน้ำก็รับประทานได้ในไม่กี่ นาที  ตอนแรกบะหมี่ซองหนึ่งขาย 35 เยน เรียกได้ว่าเป็นสินค้าฟุ่มเฟือย เนื่องจากเส้นอุด้งหรือโซบะสดแบบดั้งเดิมขายเพียง 5 เยน  หากปัจจุบันบะหมี่กึ่งสำเร็จรูปเป็นของรับประทา นง่าย เร็ว อร่อย และราคาถูกและถูกใจนักเรียนนักศึกษาทั่ว โลก

ผลสำรวจความเห็นในปี 2543 พบว่า "ชาวญี่ปุ่นคิดว่าน วัตกรรมญี่ปุ่นดีที่สุดในคริสต์ศตวรรษที่ 20 คือบะหมี่กึ่ง สำเร็จรูป"  ในปี 2556 ทั้งโลกบริโภค "บะหมี่วิเศษ" นี้รวมทั้งสิ้นกว่า 1 แสนล้านห่อ  ประเทศจีนสูงสุดจำนวน 46,000 ล้านห่อ และประเทศเกาหลีใต้บริโภคปริมาณสูงสุดต่อ หัวประชากร  บะหมี่กึ่งสำเร็จรูปแม้จะประนามกันว่าไม่ ดีต่อสุขภาพ เป็นอาหารขยะ มีแป้งและไขมันสูง แต่โปรตีน วิตามิน เกลือแร่และใยอาหารต่ำ แต่ตัวนายอันโดะเองก็รับประทาน บะหมี่ที่ตนคิดค้นทุกวัน และก็มีชีวิตยืนยาว มีผลงานมากมายและแข็งแรงตลอดอายุ 96 ปี



 

Reference

 


 

Discussion

 


 

Vocabulary



 

Links

 

 

 


Home  |  Introduction to Translation  |  Translation Resources  |  English Help  


Last updated March 31, 2015